Storfe

Wagyu brisket!

15.mai var det “Traeger Day”, dette er en årlig happening lagt til en lørdag midt i mai. I den forbindelse er det morsomt å legge noe ordentlig godt på grillen og etter litt snoking, fant jeg wagyu brisket hos Gastroroyal. Denne ble preppet på vanlig måte hvor jeg skar bort en del av det harde fettet før jeg rubbet den med Traeger sin kafferubb. Dette gjorde jeg kvelden i forveien, pakket kjøttet i gladpack og la det i kjøleskapet over natten… helt til 0400…

0400 var jeg oppe og fyret opp Treageren, siden jeg her brukte en Pro 34, satte jeg den på 107 grader, hadde jeg brukt en av D2 grillene mine ville jeg valgt 105 grader og supersmoke. Bruker du kullgrill eller gassgrill er det viktig at du legger opp fyringen så du får jevn temperatur på rundt 100 grader. Da grillen var ferdig oppvarmet tok jeg kjøttet ut av kjøleskapet og la det på grillen. Siden dette er barbecue er det viktig at kjøttet legges kaldt på grillen for at det skal ta til seg mest mulig røyksmak, det er bare kaldt kjøtt som tar til seg røyk!

Siden grillen styrer seg selv, gikk jeg og la meg igjen frem til ungene stod opp i 08-tiden. I tillegg til den innebygde temperaturproben i grillen tar jeg alltid noen kontrollmålinger med en thermapen, denne gir en rask og nøyaktig temperatur og gjør at jeg kan sjekke flere steder på kjøttstykket på kort tid. Da kjernetemperaturen nærmet seg 70 grader pakket jeg inn brisketen i aluminiumsfolie og la den tilbake på grillen.

Det er mange som skrur opp temperaturen på grillen til 120 grader etter at kjøttet har blitt pakket inn, men jeg pleier å la den stå på 105/107 om jeg har litt ekstra tid. Desto mer tid kjøttet får, desto mørere blir det. En annen ting som er viktig er at det er bedre om gjestene må vente på maten enn at du serverer en brisket som ikke er ferdig.

Brisket pleier å være ferdig når den har en kjernetemperatur på mellom 94 og 98 grader, trikset er å kjenne etter med en temperaturprobe når temperaturen begynner å nærme seg. Kjøttet skal være “probe tender”, det vil si som kniv i varmt smør… altså nær null motstand når du stikker proben i kjøttet. Om den blir for tidlig ferdig, pakker du den i tepper eller senker temperaturen på grillen. Traeger har en “keep warm” funksjon som du kan bruke til dette. Er timingen god, lar du kjøttet hvile i folie på benken mens du jobber med tilbehøret, en halvtime-time er fint.

Denne runden ble servert med maisstuing, råkostsalat og pommes frites som tilbehør.. skikkelig snadder mat som metter! Det som måtte være av rester kan deles i passe middagsstykker og legges i fryseren. Brisket er ordentlig godt i nachos, tacos, pai, gryter… ja, egentlig godt til ALT!