Bakst,  Tilbehør

Stableloff

Et saftig stablebrød eller stableloff er perfekt tilbehør der hvor du vanligvis ville brukt hvitløksbaguetter, men kan også være hele måltidet. Du kan for eksempel lage toast av stableloffen!

Det du trenger til deigen er:
75g smør/margarin
4,5dl helmelk
1 pose gjær
1 ts salt
1 ss sukker
1 egg
Ca. 11 dl hvetemel

Fremgangsmåte:
Smelt smøret, tilsett melka og temperer til fingervarm. Pisk egget raskt med en gaffel og bland sammen med blandingen av melk og smør i en kjøkkenmaskin. Bland halvparten av melet sammen med resten av de tørre ingrediensene før du har det i kjøkkenmaskina, la den kjøre mens du tilsetter mer mel. Det er nok mel når deigen begynner å slippe bollen. Elt deigen i ca 10 minutter før du setter den til heving under plast. Den skal heve til dobbel størrelse.

Til fyllet trenger du:
100g romtemperert smør/margarin
3 ss oregano, gjerne frisk
4 fedd hvitløk, presset
1/2ts salt
200g revet cheddar

Mens deigen hever kan du begynne på fyllet, her skal du blande sammen ett kryddersmør, så bland sammen smør, urter, presset hvitløk og salt med en gaffel til du får en jevn fordeling. Du kan gjerne eksperimentere litt med urtene! Når deigen er ferdig hevet kjevler du den til en stor rektangel og smører på kryddersmøret før du strør over osten.

Så kommer stablingen, bruk ett pizzahjul til å skjære firkanter på ca 15x15cm (dette er litt avhengig av størrelsen på brødformen din. Begynn med å stable 4-5 “lapper” oppå hverandre, så liker jeg å sette brødformen på høykant før jeg setter den første stabelen i forma. Deretter kan du legge inn en og en lapp, det gjør det enklere og du mister mindre ost. Når forma er ferdig fylt fyrer du opp grillen til 190 grader, enten med indirekte varme eller om du som meg har en Traeger setter den til 190 og fyrer opp. Du kan også bruke stekeovnen her, men grillen gir det lille ekstra syns jeg!

Mens grillen varmer seg opp, lar du stabeloffen etterheve under ett håndklede, så er det på tide å steke! Tid er jo aldri likt fra situasjon til situasjon, men begynn med 25-30 minutter og ta den ut når du er fornøyd. Viktig at den får godt med steketid om du ikke skal bruke den som grunnlag til toast og dermed steke videre etterpå.

Håper det smaker!